De historie van de bessen tuin.

 

 

Het verhaal gaat dat in 1845 een vat plantenmariaal van de veenbes aanspoelde op Terschelling.

G.J. Borgesius bezocht in 1885 het eiland, en zag de veenbes groeien, die het heel goed deed op arme grond.

Hij kreeg toestemming van de gemeente om plantenmateriaal mee te nemen.

Waarom Borgesius, die in Musselkanaal woonde, vervolgens zijn oog heeft laten vallen op een perceel grond aan de Schutswijk in Bovensmilde is niet bekend, zeker is wel dat daar het startpunt ligt.

 

 

De wijk was een aftakking van de meesterswijk, waar Borgesius in 1923 de eerste blauwe bes plantte, en daarmee stichtte Borgesius de oudste blauwe bessen kwekerij van Europa.

Borgesius overleed in 1930.

Zijn zoon heeft samen met zijn moeder de tuin voortgezet.

Na de oorlog is het werk in de bessen tuin enorm toegenomen, honderden kinderen hebben in de loop der jaren een zakcentje verdiend in de bessen tuin van Borgesius. Ook veel Molukkers hebben er gewerkt.

   

 

Omstreeks 1972 heeft Vosseman de bessentuin overgenomen van Borgesius waarna hij de bessentuin in 1992 verkocht aan Kloosterhuis.

 

Anno 2011 is de bessentuin, inmiddels 10 ha. groot,  eigendom van Rik en Geppie Harmsma, wij namen de tuin in 2007 over van Kloosterhuis.

Wij zijn afkomstig uit het Friese Noord Bergum, waar wij als hobby met een ½ ha. blauwe bessen zijn begonnen.

 

Nu, bijna 10 jaar later, beheren we ruim 30.000 bessen struiken in tien   verschillende soorten met liefde en vak manschap.

 

De oude schuur is nog altijd in gebruik, de afgelopen jaren is deze opgeknapt, er is inmiddels een nieuwe loods en ook een nieuwe woning bijgebouwd waar wij wonen met ons gezin.  

 

 

 

 

Het pluk seizoen begint in juli en loopt door tot september, eerst wordt er door scholieren met de hand geplukt, daarna gaat Rik er met de plukmachine door.

De bessen gaan in kleine doosjes verpakt naar de supermarken in Nederland en Europa, verder wordt er jam, sappen, toetjes enz. van gemaakt, particulieren kunnen bessen en bessen producten bij ons kopen.

Er is een kast ingericht met jam, sappen wijn en leuke cadeau's.

 

Al met al zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan de familie Harmsma aan de Meesterswijk 6,  Bovensmilde.