Blauwe bessen bedrijf Harmsma
Het zomer seizoen van 2023 is voorbij, er zij GEEN blauwe bessen meer te koop.

Osteoporose

Blauwe bessen goed bij Osteoporose (botontkalking)
Blauwe bessen hebben een positieve invloed op de botdichtheid, dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek. De bes kan dus voor osteoporose-patiënten een goede aanvulling zijn op het eetpatroon.
In het Amerikaanse Arkansas deden Jin-Ran Chen en zijn team onderzoek naar de effecten van blauwe bessen op de botgesteldheid van ratten. Het bessenonderzoek toont aan dat de polyfenolen in de bessen een gunstige invloed hebben op de botontwikkeling van de ratten.

De botvormende cellen, de zogenoemde osteoblasten, namen in aantal toe en dat resulteerde in een meer en dichtere botmassa dan die bij de ratten die geen blauwe bessen kregen. Eerder onderzoek uit 2010 met gevriesdroogde bessen toonde de gunstige invloed van polyfenolen ook al aan.
Blauwe bessen zijn overigens niet hetzelfde als bosbessen. Ze zijn groter, hebben een matgrijze glans en het vruchtvlees is wit in plaats van rood.
Verder onderzoek op mensen is nog noodzakelijk, maar de wetenschappers verwachten dat de bes een grote rol kan gaan spelen in het voorkomen van diverse botaandoeningen. De studie doet overigens vermoeden dat niet alleen de polyphenolen een grote rol spelen in het vormen van botmassa, maar ook het proteine bèta-catenine, dat invloed heeft op het rijpingsproces van de botcellen.

Bron: www.nu.nl/gezondheid.