De historie van het blauwe bessen bedrijf
Het verhaal gaat dat in 1845 een vat plantenmariaal van de veenbes aanspoelde op Terschelling. G.J. Borgesius bezocht in 1885 het eiland, en zag de veenbes groeien, die het heel goed deed op arme grond. Hij kreeg toestemming van de gemeente om plantenmateriaal mee te nemen. Waarom Borgesius, die in Musselkanaal woonde, vervolgens zijn oog heeft laten vallen op een perceel grond aan de Schutswijk in Bovensmilde is niet bekend, zeker is wel dat daar het startpunt ligt.
De wijk was een aftakking van de Meesterswijk, waar Borgesius in 1923 de eerste blauwe bes plantte, en daarmee stichtte Borgesius de oudste blauwe bessen kwekerij van Europa. Borgesius overleed in 1930. Zijn zoon heeft samen met zijn moeder de tuin voortgezet. Na de oorlog is het werk in de bessen tuin enorm toegenomen, honderden kinderen hebben in de loop der jaren een zakcentje verdiend in de bessen tuin van Borgesius. Ook veel Molukkers hebben er gewerkt. Omstreeks 1972 heeft Vosseman de bessentuin overgenomen van Borgesius waarna hij de bessentuin in 1992 verkocht aan Kloosterhuis.
In 2007 heeft de familie Harmsma de bessentuin overgenomen van Kloosterhuis. Wij zijn afkomstig uit het Friese Noord Bergum, waar wij als hobby met een ½ ha. blauwe bessen zijn begonnen. Nu, vele jaren later, beheren we ruim 30.000 bessen struiken in tien verschillende soorten met liefde en vakmanschap.
De oude schuur is nog altijd in gebruik, de afgelopen jaren is deze opgeknapt, er is inmiddels een nieuwe loods en ook een nieuwe woning bijgebouwd waar wij wonen met ons gezin.
Het bedrijf is 16 ha. groot, met alleen blauwe bessen struiken. In het eerste jaar was er veel snoeiwerk en onkruid bestrijding. Daarna zijn de oude struiken die kleine bessen, een slechte smaak of productie hebben vervangen door nieuwe en late rassen, zodat er meer spreiding is in het oogsten.
Inmiddels is de oude schuur gerenoveerd, de kapschuur vervangen voor een loods en zijn er al heel wat nieuwe rassen aangeplant.