Op deze pagina staan een aantal recepten waar u onze heerlijke blauwe bessen in kunt verwerken.
► Blauwe bessensaus
► Blauwe bessen pannenkoekjes
► American pancakes met fruitsalade en blauwe bessen
► Blauwe bessen roomkaas
► Blauwe bessentaart
► Blauwe bessen shake
Blauwe bessensaus (4 porties)
300 gram blauwe bessen
60 ml water
50 gram suiker
1tl citroen sap
2 tl maïzena
Breng de 150 gram blauwe bessen, water, suiker en citroensap al roerend aan de kook. Laat het 7 tot 10 minuten sudderen. Meng de maïzena in 60 ml water tot deze opgelost is en voeg het blauwe bessenmengsel erbij. Roer tot dat het mengsel verdikt is en voeg dan de resterende blauwe bessen toe. Kook nog 3 minuten op lage temperatuur. Tip: ideaal als saus bij ijs, kwark, yoghurt!
Blauwe bessen pannenkoekjes
250 gram bloem
4 theelepels bakpoeder
1 mespuntje zout
2 eieren
5 dl. karnemelk (of half melk, half yoghurt)
Roomboter of vloeibare boter
2 eetlepels suiker
150-200 gram Blauwe bessen
Slagroom
Doe de karnemelk met het zout, de suiker en de bakpoeder in een kom. Voeg al roerende de bloem toe. Klop de eieren door het beslag en roer het tot een glad beslag. Roer als laatste de bessen erdoor. Niet te lang doorroeren. Laat het beslag even rusten. Verhit een eetlepel vloeibare margarine of roomboter in de koekenpan. Vorm drie kleine pannenkoekjes met een eetlepel beslag. Bak ze op matig vuur tot er blaasjes verschijnen. Draai ze om en bak ook de andere kant goudbruin.
American pancakes met fruitsalade en blauwe bessen
1 sinaasappel
150 gram blauwe bessen
2 kiwi's
250 g verse ananasstukjes uit de koeling
2 kleine eieren
250 ml karnemelk
125 g zelfrijzend bakmeel
zout
5 eetlepels vloeibare honing
50 ml Becel voor koken, (roer)bakken en braden
slagroom
Schil de sinaasappels dik en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Halveer de partjes. Schil de kiwi's en snijd ze in blokjes. Schep in een schaal de sinaasappel, blauwe bessen, kiwi en ananas door elkaar. Splits de eieren. Klop in een kom de dooiers en de karnemelk met de handmixer door elkaar. Voeg al kloppend het zelfrijzend bakmeel, een snufje zout, 0.5 eetlepel honing en de helft van de Becel Voor koken, (roer)bakken en braden toe en meng alles tot een glad beslag. Klop in een andere kom de eiwitten stijf en spatel ze luchtig door het beslag. Verwarm een beetje Becel Voor koken, (roer)bakken en braden in een koekenpan en schenk met een juslepel 3 bergjes beslag in de pan. Bak de pannenkoekjes op matig hoog vuur tot de bovenkant bubbelt en de onderkant goudbruin is. Bak ook de onderkant goudbruin. Laat de pannenkoekjes op een bord glijden en houd ze warm onder aluminiumfolie. Bak zo nog 9 pannenkoekjes, verwarm steeds eerst een klein beetje Becel Voor koken, (roer)bakken en braden. Leg op vier borden elk een stapel van 3 pannenkoekjes en schenk er nog een beetje Becel voor koken, (roer)bakken en braden en de honing over. Schep de fruitsalade ernaast met een toefje slagroom.
Blauwe bessen roomkaas
50 gram suiker
1 zakje vanille suiker
200 gram blauwe bessen
200 gram roomkaas
Alles door elkaar scheppen, wat blauwe bessen apart houden en er overheen verdelen. Heerlijk op diverse soorten cake en gebak maar ook lekker op toastjes.
Blauwe bessentaart met crème van mascarpone (6 - 8 pers.)
Taartdeeg:
115 gram koude boter
185 gram witte tarwebloem
2 el suiker
1/4 tl zout
1 groot ei
1,5 el ijskoud water
droge rijst of gedroogde bonen
(U kunt ook een kant en klare vaste bodem gebruiken.)
Vulling:
300 gram blauwe bessen
250 gram mascarpone
75 ml slagroom
60 gr suiker
250 gr aardbeien
2 el aardbeienjam
2 el Marachino (of andere likeur van donkere bessen, bv. liqueurette van blauwe bessen).
Voor de taartbodem de boter in kleine klontjes (2x2cm) snijden. Meng bloem, suiker en zout in een kom. Voeg de boter toe en snij met twee messen totdat de boter gebonden is met het mengsel van bloem en suiker. Na ongeveer tien minuten ontstaat er een mengsel dat lijkt op grove broodkruimels met kleine klontjes. Splits het eigeel van het eiwit en meng het eigeel met het ijswater. Verdeel dit mengsel beetje bij beetje over het deeg en meng met een vork tot het ei is opgezogen. Maak daarna voorzichtig een grote bal van het deeg. Bestrooi het aanrecht of een plank met bloem en verdeel de deegbal (vanwege de grootte) in vieren. Kneed ieder deel nog eens goed door met uw handpalm zodat alle ingrediënten helemaal zijn vermengd. Voeg de vier deegballen vervolgens weer samen en maak er een ronde plak van. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het ten minste een uur in de koelkast. Rol het deeg uit met een deegroller op een met bloem bestrooide ondergrond tot het een dikte heeft van zo 'n drie, vier millimeter.
Met het mengsel kunt U een taartvorm bedekken met een diameter van 26 cm. Een derde van het deeg is voldoende voor een taartvorm van 14 cm doorsnede. Gebruik een taartvorm met een verwijderbare bodem. Zorg dat het uitgerolde deeg een paar centimeter hoger is dan de taartvorm. Leg het deeg over de vorm en duw het aan de randen goed vast. Het deel van het deeg dat over de rand van de vorm valt, omvouwen en aanduwen zodat de rand van de taart extra dik en stevig wordt. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Verpak de taartbodem in plasticfolie en laat deze in de koelkast in ongeveer een halfuur weer hard worden.
De oven voorverwarmen tot 190 °C. Bedek het deeg met aluminiumfolie en vul de taartvorm daarna met speciale taartgewichten zodat hij 'blind' kan worden gebakken. U kunt ook rijst of gedroogde bonen gebruiken. Bak de taartbodem ongeveer 25 min. Haal de vulling en de aluminiumfolie eraf en laat de taartbodem nog 10 tot 15 minuten bakken of totdat deze goudbruin wordt. Haal de taartbodem uit de oven en laat deze helemaal afkoelen voordat u de vulling toevoegt. Snijdt de aardbeien in vieren en meng ze met de blauwe bessen.
Verwarm de aardbeienjam met de likeur in een kleine pan. Laat het geheel inkoken tot er ongeveer 3 el's over zijn. Giet dit meteen over de vruchten en meng het geheel voorzichtig. Laat het afkoelen. Voor de vulling mengt u de mascarpone, slagroom en suiker met een mixer totdat het mengsel stijf is. Vul de taartbodem met het mascarponemengsel. Verdeel de vruchten over de taart. Het beste is de taart twee uur voor het serveren af te maken en te koelen. Haal de taart ongeveer een kwartier voor consumptie uit de koelkast.
Tip: Wie geen tijd of zin heeft een taartbodem zelf te bakken: een gekochte vaste bodem voldoet uitstekend!
Vitamine shake met blauwe bessen. (2 personen)
200 gr blauwe bessen
3 dl karnemelk
2 bolletjes yoghurt ijs of vanille ijs.
Pureer de blauwe bessen in de blender. Voeg de karnemelk en het ijs bij de bessen puree en mix tot alles glad en schuimig is.
Giet de drank in hoge glazen (even in de vriezer leggen voor gebruik) en serveer de shake met rietjes of ijs lepels.